Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.26

Gáz van Gázában

Miután Mubarak egyiptomi elnököt véglegesen eltávolították posztjáról a felkelők, sokan tették fel a kérdést, vajon mennyiben fog változni Egyiptom politikája Izraellel kapcsolatban. Kik lesznek az új vezetők és hogyan fognak viszonyulni ahhoz az 1979-ben megkötött békeszerződéshez, amely egyedülálló a világtörténelemben. Ekkor írta alá ugyanis Egyiptom az arab országok közül elsőként a zsidó állammal kötött békemegállapodást.

 

A mai napon (2011.május 26-án) Egyiptom úgy döntött, hogy ismét megnyitja Gáza felé a 2007. óta zárva tartott határátkelőhelyet Rafah-nál (Ráfiách), amelyet akkor a gázai övezetben hatalomra jutó terrorszervezet, a Hamasz miatt zártak le.

Azóta csak alagutakon csempészhettek terroristákat támogató csoportok fegyvereket, lőszereket és robbanószerkezeteket Gázába, mától azonban ezek kiszűrése mind az egyiptomi határőrök engedélyén múlik.

 

Izraelnek nagy terhet jelentenek nap mint nap a Gázából érkező rakéták, bár az utóbbi néhány hét alatt a "vaskupola" nevű akcióval sokat kiszűrtek és még a levegőben felrobbantották őket az izraeli védelmi erők. Matan Vilnai vezérőrnagy, polgári védelemügyi miniszter a határátkelő Izraellel történt egyeztetés nélküli megnyitását ”egy rendkívül problémás korszak nyitányaként” jellemezte.

 

rafahcrossing.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rafah.jpg

 

 

 

 

 

www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143789

 

 

 

A mappában található képek előnézete Gázai körkép