Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.19

Sikerült összekapcsolni az emberi agyat az internettel

Tudományos áttörést értek el a dél-afrikai Wits Egyetem kutatói, akiknek úgy tűnik, sikerült létrehozniuk a közvetlen agy-internet kapcsolatot. Kísérletük eredménye komoly lökést adhat a hasonló projekteknek, melyek sikerére nagy szüksége lehet az emberiségnek.

Az agy kifejezés angol megfelelője után Brainternet néven fut az a johannesburgi projekt, melynek vezetői közölték: sikerült kidolgozniuk egy megoldást arra, hogy valós időben, közvetlenül összekapcsolják az emberi agyat az internettel. A Wits Egyetem tájékoztatása szerint az általuk létrehozott rendszerben az agy olyan szerepet kap, mint egy internetképes készülékeket összekötő csomópont.

buy-noopept-online.jpg

A dél-afrikai egyetem kutatói egy, az alany fejére csatlakoztatott Emotiv EEG készülékkel “vették” az EEG-jeleket, majd egy ilyen projektekhez is kiváló, olcsó Raspberry Pi számítógépre továbbították azokat, amely az élő közvetítésekhez hasonlóan streamelte az adatsort egy API-n, vagyis a programok közötti átjárást biztosító alkalmazásprogramozási interfészen keresztül egy weboldalra. Az oldalon bárki élőben követhette a kísérleti alany agyának aktivitásait. De persze ez még csak az egyik oldal.

A projektet irányító tudós, Adam Pantanowitz szerint a Brainternet egy új mérföldkő az agy-számítógép interfészek történetében.

Hiány van olyan adatokból, amelyek megmutaták, hogyan működik és dolgoz fel információkat az emberi agy. A Brainternet célja, hogy segítse saját agyunk és mások agyának megértését. Az agytevékenység folyamatos monitorozása által teszi ezt, illetve némi interaktivitást is lehetővé tesz.

Panowitz azt is mondta: mindez csak a kezdet, alig-alig használták még ki a projektben rejlő lehetőségeket. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy interaktívabbá váljon a dolog: jelenleg ugyanis van lehetőség az agy stimulálására, de csak olyan apróság tekintetében, mint például egy kézmozgás előidézése.

A szakemberek szerint határozott céljuk, hogy a weboldal, vagyis az internet egyre inkább ne csak élőben mutassa az ember agyi aktivitását, hanem kétirányú legyen a kapcsolat, vagyis az internetről is juthasson minél több információ közvetlen kapcsolaton át az agyba.

Hasonló megoldásokon már mások is dolgoznak. A PayPalt, a SpaceX-et és a Teslát is sikerre vivő üzletember-gondolkodó Elon Musk szerint szükség is van a mostanihoz hasonló fontos lépésekre: valamilyen nagy sávszélességet biztosító adatátviteli interfészre lesz szükségünk, az segíthet létrehozni a szimbiózist az emberi és a gépi intelligencia között – különben az emberek a világ felesleges, haszontalan tényezőivé válnak majd a gépek számára, mihelyst elterjed a mesterséges intelligencia. Musk ezt olyannyira komolyan gondolja, hogy jelenlegi tervei szerint az emberi agyat a gépekkel összakapcsoló eszközt már 2021-ben piacra dobhatják, ugyanis őrült lassúnak nevezte az emberek kommunikációját Elon Musk, aki új cégével éveken belül lehetőséget nyújtana, hogy kiborgok legyünk, és úgy beszéljünk egymással, ahogy azt eddig el se tudtuk képzelni.

b.jpg

A PayPal, a SpaceX és a Tesla sikere után most egy agy-számítógép interfész megalkotására vállalkozó céget hozott létre Elon Musk. A Wait But Why exkluzív és igen terjedelmes anyagában vált hivatalossá: valóban megalapították a Neuralink céget, amit Elon Musk irányít.

Musk szerint például a gyógyításban is haszna lenne a cég termékeinek, kifejtette: a sztrók, a paralízis és az időskori demencia megelőzésére is képesek lennének. A Neuralink célja, hogy olyan eszközöket fejlesszen, melyeket az emberi agyba lehet ültetni, és amelyek ezáltal elősegítik az emberi agy és a gépek közvetlen kapcsolódásának lehetőségét.

Elon Musk épphogy hivatalossá tette a cég indulását, már ki is jelölt egy váratlanul korai határidőt: 2021-ben szeretnék piacra dobni az első olyan eszközt, ami az embereket részben már kiborggá tenné.

a.jpg

Az emberek agyát is összekapcsolnák, hogy a beszédnél és gépelésnél is közvetlenebb formában kommunikáljunk egymással. Elon Musk szerint a kommunikációnk őrült lassú, és ezt gyakorlati példával szemléltette: jelenlegi beszédünk olyan, mintha két ujjal gépelnénk, miközben megtanulhatnánk a tízujjas gépelést is.

Elon Musk úgy látja, ideje lenne elnyomni a félelmünket, az ilyen "kiegészítőkre" egyszerűen szüksége lesz az emberiségnek, ha túl akarunk élni. A vizionárius szerint a technológiai átalakulás gyorsabban történik majd, mint arra sokan számítanak. És ha akkor nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

 

 

 

 

(szövegforrás:hvg)


 

 

 

A mappában található képek előnézete A végső visszaszámlálás...The final countdown...