Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.14

2012-es választási esélyek Obama számára


 

 

Washington – Barack Obama 2012-es újraválasztása finanszírozásában nem számíthat számos olyan korábbi szövetségesre, akiket sikeresen elidegenített magától. A homoszexuálisok azonban rendíthetetlenül kitartanak mellette.

Az Egyesült Államok elnöke már megkezdte a jövőre esedékes elnökválasztáshoz szükséges pénzek kalapozását, és az ezzel megbízott adománygyűjtőket meglepte, milyen aktivitást mutatnak már most, a kezdetekben az azonos neműekhez vonzódó – értékrendileg általában inkább demokrata érzelmű – adakozók. Míg 2008-ban Obama pénzügyi bizottságában csak egy meleg kapott helyet (legalábbis olyan, aki felvállalta), ma tizenöten vannak.

Meleg Rufus Gifford, Obama kampányfinanszírozási igazgatója, korábban kaliforniai adománygyűjtő; nem izgatják a nők a Demokrata Nemzeti Konvenció pénzügyekben illetékes elnökét, Andrew Tobiast; és ugyancsak a fiúkat szereti Jeremy Bernard, a Fehér Ház társadalmi kapcsolatokért felelős titkára, mely poszt tulajdonosa, ha hivatalosan nem is, hagyományosan mindenképpen az adománygyűjtés egyik legfőbb felelőse is egyben.

A homoszexuálisok és Obama viszonya a két hivatali évben nem volt mindig felhőtlen. Az elnök kampánya mellé felsorakozó melegek sokáig sérelmezték, hogy Obamának csak a pénzük meg a szavazatuk kellett, aztán persze elfeledkezett róluk. Tavaly azonban megváltozott a véleményük. Obama kiállt a homoszexuálisok katonaságon belüli emancipációjáért és a házasság mint férfi és nő közötti jogi aktus védelme ellen. Az adminisztráció tett további kisebb lépéseket is a homoszexuális partner kórházi látogatása és a gyűlöletbűncselekmények szabályozása terén; ezek konkrét és fontos gesztusoknak számítanak, amelyek a Bush-kormányzat idején elképzelhetetlenek lettek volna.

„Ironikus”, mondja David Mixner veterán New York-i melegjogi aktivista. „Egy éve még rosszabb nem is lehetett volna a helyzet. Ma meg már nemhogy egységes közösséget látsz, amely adományozni fog Obamának, de még a seggüket is ledolgozzák érte” (sic: „They will work their asses off.”)

Ami meglehetősen jól jön az elnöknek, aki támogatói közül sokakat veszített el. A balos elhajlású szupergazdagok, mint Soros György, úgy vélik, Obama reménytelenül kompromittálódott, és ma már nem látnak fantáziát benne, ahogyan azok a Wall Street-i befektetési bankárok és kockázatialap-kezelők sem, akik már belefáradtak abba, hogy Obama politikája miatt őket csepülték. Az Izrael mellett kiálló zsidó adományozók – akiknek annak idején oly sokat köszönhetett Bill Clinton – torkig vannak azzal, hogy Obama nyomást akar gyakorolni Binjamin Netanjáhu miniszterelnökre. Minden fillérre szükség lesz, amit fel lehet hajtani.

 

forrás: amerikai népszava

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Isten, angyalok, emberek