Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.18

Az épelméjűség álarca

Isten Igéjének aktualitása nem kérdőjelezhető meg.
Kétezer éve kaptuk a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy milyen nehézségekkel kell majd megküzdenünk ezekben a korszakzárás előtti, utolsó napokban.
Vannak bizonyos gyógyítható betegségek, vannak gonosz szellemektől való szabadulások, ám az emberi természet Isten negligálásával önmaga pusztulását okozza. Lehet ugyan eszmecserét folytatni bizonyos egyedi problémákról és személyes napi gondokról, ám észre kell vennünk: a romlást megállítani nem tudjuk. Visszafogni, feltartóztatni talán még menni fog egy kis ideig - az Igaz Egyház és az Igaz Izrael elragadtatásáig -, de a katasztrófák, az Isten Igéjében vázolt ítéletidő így is, úgy is bekövetkezik.

Nézzünk meg most egy speciális kórt, amely már szedi áldozatait és próbálja megkeseríteni azoknak a hívőknek az életét, akik ragaszkodnak Isten Beszédéhez, azaz a Messiás, a Szabadító Jézus személyéhez. Ugyanis Jézus Krisztus a kijelentett Ige.

                


  Szociopaták, pszichopata paraziták és a szellemi paráznák


A pszichopata személyek számára a törvények és társas normák nem létező fogalmak. Olaj a tűzre, hogy ezzel az attitűddel ráadásul a csalásra, hazudozásra, agresszivitásra való hajlamuk társul. Tetteiket tudatos kegyetlenséggel hajtják végre, ennek ellenére a bűntudat és a félelem messzire elkerüli őket. Hazárdíroznak mások értékeivel és érzelmeivel, impulzívan tudnak érvelni minden akaratuknak megfelelő cél elérése érdekében. Gyakran fenyegetőznek öngyilkossággal, amit azonban csupán érzelmi zsarolás miatt vetnek be.

 

p6.gif

 


Ahogy a szakterület híres kutatója, Clekckley fogalmaz:

a szociopaták az épelméjűség álarca mögé rejtik komoly problémáikat.

 

p1.jpg

 

 

 

p2.jpg

 Félelmetes látni, mennyire nem tanulnak saját, korábbi ballépéseikből, és akkor is pénzt költenek, ha ki sem látszanak a kifizetetlen számlákból. A felelőtlenség mintaképeként úgy végzik a dolgukat, mintha nem lenne holnap.
Meglepően udvariasak, bókolnak mindenkinek a végtelenségig, de ha a párjukat megbántják, nem értik, miért kellene bocsánatot kérniük.
Emocionálisan érzéketlenek, a felelősségvállaláshoz mindhalálig éretlenek.
Házasságban önzők, a házaséletben úgyszintén.

 Amikor találkozol egy pszichopatával, hirtelen felgyorsulnak az események.
Olyan, mint egy kaméleon, visszatükrözi a reményeidet, álmaidat és belső bizonytalanságodat, hogy azonnal bizalmat építsen köztetek. Folyton beszélgetést kezdeményez, és minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve. Ha van Facebook-profilod, akkor hamar teleszórja zenékkel, bókokkal, versekkel és olyan viccekkel, amiket csak ti értetek.

 

 

p3.jpg

 Hamar talál helyet a szívedben, hiszen olyan cuki és ártatlan első pillantásra. Valószínűleg előadja, hogy a párja rosszul bánik vele, milyen gonosz és igazságtalan volt mindig, őt sajnálni kell miatta. Természetesen ő ártatlan, mint a ma született bárány, semmi mást nem akart, csak békében élni, pedig ő aztán utálja a drámát. Ám nemsokára észreveszed, hogy körülötte valahogy folyton dráma zajlik, feszültség és problémahegyek veszik körül.

Mivel gyakorlottak a befolyásolásban, a mi önbizalmunkat is könnyedén lehúzhatják anélkül, hogy észrevennénk. Módszeresen és nagyon profi módon rombolják az önbecsülésünket (!!!).
                                      Kíméletlenül manipulálnakA manipulációt egyébként is nehéz észrevenni (ezért hívják manipulációnak, és nem ráerőltetésnek), de a szociopaták képesek tökélyre fejleszteni a módszereiket.

"Teljesen félreértesz!" - a pszichológiában a „gaslighting” szóval illetik azt, amikor valaki odáig magyarázza a saját igazát, és kérdőjelezi meg a másikét,
amíg a vitapartnere maga is el nem hiszi, hogy valójában minden úgy türtént, ahogyan a partnere mondja.
Egy szociopatával soha nem lehet egészséges baráti vagy szerelmi kapcsolatot kialakítani.
Amikor észreveszed, hogy a valóságot elferdíti és megpróbálsz rávilágítani, hogy nem stimmel a sztorija, akkor elutasítóvá és kritikussá válik veled szemben. Úgy forgatja a szavakat, hogy végül te gyere ki a dologból úgy, mintha “túl érzékeny” lennél.
Kedvenc ellenérveik, hogy eltakarják a tényeket, csupán az érzelmekre való hatás, amivel azonnal fölényben érezhetik magukat, a következők:
>> "Túlreagálod"
    "Csak vicceltem"
    "Túl sokat elemzed"
    "Félreértesz"
    "Senki mással nincs ilyen problémám" <<

Első megközelítésre az antiszociális személyiségzavarban szenvedő ember nagyon barátságos, elbűvölő, intelligens, mindig azt mondja és csinálja, amit elvárnak tőle. Mindenre van magyarázata, még akkor is, ha nem is kellene megmagyarázni semmit. Gyorsabban előáll egy hazugsággal, mint hogy elhangozna a kérdés. Folyamatosan másokat hibáztat, semmi sem az ő hibája, ő csak egy áldozat. Hol a körülmények, hol pedig más emberek áldozata. Még ha hazugságon is kapod, akkor sem mutat megbánást és nem jön zavarba. Általában magas pozíciót tölt be, a céljait mindig eléri, sikeres embernek nevezhető. Ha azonban jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy mindez csak a látszat, és a jólszituáltság maszkja mögött egy teljesen más ember lakozik.

 

p7.jpg

Az antiszociális ember végtelenül önző és egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés. Az áldozatok sokszor csak késve ismerik fel, hogy az elbűvölő álarc mögött ki is lakozik valójában.

 Az ilyen személyiségzavarban szenvedő ember nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget.
Jellemzője ennek az embertípusnak, hogy nem szorong. Mivel csak önös érdekeik vezérlik őket, ezért nem riadnak vissza a hazudozástól, csalástól, mások becsapásától sem. Kölcsönöket vesznek fel, melyeket soha nem fizetnek vissza, viselkedésük sokszor feszült, felelőtlen, kiszámíthatatlan, alkalmanként a saját magukra veszélyes cselekedetektől sem riadnak vissza.

Rosszul viselik a monotóniát, hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Hazudozók, s azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni vagy a gyanakvást elaltatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy „valami nincs rendben”.
Jürgen Müller, müncheni professzor a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

A kóros állapot kialakulásáért elsősorban örökletes tényezők tehetők felelőssé, csak kisebb szerep jut a környezeti hatásoknak. Kutatások azt mutatják, hogy az agyi központok közül az érzelmek kialakításáért felelős amigdala és a döntéshozatalban, illetve a viselkedés szabályozásában szerepet játszó prefrontális kortex érintett leginkább. Agresszív viselkedés esetén az említett központok és a környező struktúrák közti kapcsolat sérülése mutatható ki.

 

p5.jpg

 Az antiszociális személyiségzavar jelen pillanatban nem gyógyítható. Megoldást jelenthet a pszichoterápia a társadalomba való beilleszkedés segítésében, de az elért eredmények nem tartósak.

A pszichopata személyiség klasszikus leírása megtalálható Hervey Cleckley The Mask of Sanity („Az épelméjűség álarca”) című könyvében. „A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele.”

Ezek a pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

 -   Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
 -   Téveszmék és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
 -   Idegeskedés hiánya
 -   Megbízhatatlanság
 -   Őszinteség hiánya
 -   A megbánás és szégyenérzet hiánya
 -   A szociális normák szándékos megszegése
 -   Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
 -   Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
 -   Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
 -   Empátia teljes hiánya
 -   Személytelen, unalmas szexuális élet
 -   Felelőtlenség

Cleckley úgy jellemzi a pszichopatát, mint intelligens egyént, annak ellenére, hogy a kudarcot és a pusztítást keresi minden ok nélkül, amit talán még maga a pszichopata sem ért. Ezt Cleckley szociális öngyilkosságnak nevezi. A pszichopata valahol mélyen élvezi a helyzetet, ha bajba kerül.

A legnagyobb hibájuk, hogy nem tanulnak saját tévedéseikből és tapasztalataikból. Hiába kerülnek rendőrkézre, vagy börtönzik be őket, nem tanulnak a történtekből. Nem látják be, hogy hibáztak és ennek megfelelően nem is változtatnak korábbi életvitelükön. Az ilyen ember számára nem megfelelő büntetés a bebörtönzés, mivel nem éri el célját, hiszen az illető képtelen tanulni belőle.
A társadalomra, környezetre a pszichopátiás beteg jelenti a legnagyobb veszélyt, és a szakembert ennek a kórképnek a gyógyítása kecsegteti a legkisebb reménnyel. A veszélyt az is növeli, hogy a pszichopátiás ember nem mindig elvetemült külsejű, riasztó szörnyeteg. Gyakran igen jó intellektusú, simulékony modorú ember, aki kedvességével még a szakembert is megtéveszti.

 

(life. hu, ridikul. hu,  Dr. Veress Dóra pszichiáter, wikipédia és az abban feltüntetett források, nlcafe. hu)                                                  . . . . .

 

             Mit tehet a hívő ember önmaga védelmében?
"Értsd meg, hogy az utolsó időkben nehéz lesz helytállni.
Az emberek ugyanis énközpontúak lesznek, akik csak magukat és a pénzt szeretik;
dicsekvők lesznek és büszkék, akik gonosz dolgokat mondanak másokról;
[[a kiskorúak]] szüleiknek nem engedelmeskednek; hálátlanok és istentelenek. Hiányzik belőlük a mások iránti szeretet, nem akarnak megbocsátani,
szívesen mondanak rosszat másokról,
mértéktelenek és féktelenek, akik gyűlölik a jót.
Elárulják majd a barátaikat, gondolkodás nélkül, vakmerően cselekszenek, büszkék, és nem Istent szeretik, hanem inkább az élvezeteket hajszolják.
Eközben megtartják ugyan a kegyesség külső látszatát, de a valódi istenfélelem erejét elutasítják.
Maradj távol az ilyen emberektől, Timóteus!

Közülük valók azok is, akik ravaszul beférkőznek egyes családok bizalmába, hogy behálózzanak olyan asszonyokat, akik gyenge akaratúak,
tele vannak bűnökkel és mindenféle kívánságokkal,
s akik mindig igyekeznek új tanításokat hallani, mégsem ismerik meg az igazságot soha.

Emlékezz Jannészre és Jambrészre, akik Mózes ellenfelei voltak!
Ugyanígy van ezekkel a zavaros gondolkodású emberekkel is, akiknek a hite nem állta ki a próbát, mert ellenkeznek az igazsággal.
De ők is kudarcot fognak vallani, mint Jannész és Jambrész:
                         felsülnek a nyilvánosság előtt!

...A gonoszok és csalók pedig egyre mélyebbre süllyednek a gonoszságban, s miközben másokat becsapnak, saját magukat is becsapják.

Te azonban, Timóteus, tarts ki amellett, amit tanultál, és amiről meggyőződtél, hogy igaz! Hiszen jól ismered azokat, akiktől ezeket tanultad...

Timóteus, ezt a parancsot úgy adom neked, mintha Isten és Krisztus Jézus előtt állnánk.
Mert a MessiásJézus ítélni fog élők és halottak felett,
                 és visszajön, hogy királyként uralkodjon a földön!
Tehát azt parancsolom neked, hogy hirdesd Isten üzenetét az embereknek, akár kedvező, akár kedvezőtlen a helyzet! Győzd meg, igazítsd helyre, bátorítsd, figyelmeztesd és tanítsd őket
                                    nagy türelemmel!

Azért írom ezt, mert eljön az idő, amikor már hallani sem akarják többé az egészséges tanítást. Inkább olyan tanítókat keresnek majd maguknak, akik azt fogják mondani, amit a közönségük hallani szeretne. Akkor az emberek elfordulnak az igazságtól, és inkább a kitalált, misztikus történetek és legendák érdeklik őket.
                   Te azonban őrizd meg a józanságodat,
            és bármilyen nehézséggel kell szembenézned, viseld el!
                             Hirdesd az örömüzenetet,
és kitartóan végezd mindazokat a szolgálatokat, amelyeket Isten rád bízott!"


www.biblegateway.com/passage/?search=2+Timóteus+3&version=ERV-HU