Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.06.03

A Török Birodalom legújabbkori szárnypróbálgatásai

 "Az iszlám nem csupán egy vallás,

hanem világuralomra törő politikai hatalom"

                                     (Pat Robertson)

 

Mint arról egy másik cikkben már beszámoltunk, pisztolyokkal, baltákkal, vascsövekkel, tőrökkel és késekkel felfegyverzett "békeaktivisták" várták az izraeli katonákat hétfőn hajnalban az egyik hajón, amely a tilalom ellenére a Földközi-tengeren megközelítette a Gázai-övezetet.

 

Amikor a kommandósok a fedélzetre léptek, az utasok azonnal rájuk támadtak. Az egyik katonát megkéselték, egy másiktól pedig elvették a fegyverét. Az egység parancsnoka szerint az aktivisták arra készültek, hogy meglincselik az izraeli katonákat.

Egy izraeli katonára rá is lőttek, de életben maradt, s így az egyik koronatanú lesz az ügyben.

 

www.youtube.com/watch?v=q3XWExrSARo&playnext_from=TL&videos=5eASi-LEqsY

Egyik társa azonban nem élte túl az ún. békeaktivisták támadását.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái tömegoszlató, nem halálos eszközöket vetettek be, de miután két társuktól elvették a támadók a fegyvereiket, tüzet nyitottak.

 

www.youtube.com/watch?v=C9p5QT91QYs&playnext_from=TL&videos=g4cPOrkEznw

 „Mindenek voltak, de nem békeaktivisták”

„Olyan volt, mint egy jól megtervezett lincselés”, nyilatkozta az egyik IDF tiszt. „Ezek az emberek mindenek voltak, de nem békeaktivisták.” A humanitárius szállítmányt az Isztambulban székelő Emberi Jogokért és Szabadságért Szervezet (IHH) állította össze, amely egy iszlám jótékonysági csoport, és a Hamaszhoz közelálló szervezet is egyben. A törökországi vezető AK Párt - amely szintén iszlám kötődésű - támogatta a flottillát, és arra próbálták rávenni Izraelt, hogy engedjék át őket. Bulent Arinc miniszter cáfolta, hogy Ankara ilyen utasítást adott volna. Az IHH elnöke, Bulent Yildirim a Mavi Marmara hajó fedélzetén tartózkodott, amely 581 embert szállított a Gázai övezet felé. Az IDF vezetője, Gabi Ashkenazi hétfőn azt nyilatkozta, hogy a Mavi Marmarán történt erőszakos cselekményekért azok a felelősek, akik a fedélzeten tartózkodtak: „A katonák önvédelemből kényszerültek tüzet nyitni”. Ashkenazi hozzátette, hogy a Mavi Marmara volt az egyetlen, amelyen erőszakra került sor. Ez a hajó különbözött a másik öttől. Az öt hajó humanitárius segélyeket és békeaktivistákat szállított, de a Mavi Marmarát az IHH radikális szervezet szponzorálta és a fedélzeten lévők „extrém erőszakkal” reagáltak. Eliezer Marom altábornagy szerint, ha az IDF katonái nem ennyire fegyelmezettek, akkor jóval többen életüket veszthették volna. Danny Ayalon külügyminiszter-helyettes hétfőn azt nyilatkozta, hogy a kezdeményezés nyílt provokáció volt Izraellel szemben, amely a dzsihádhoz, az al-Kaidához és a Hamaszhoz kötődik. „A szándékuk erőszakos volt, a módszereik erőszakosak voltak és sajnos az eredmény is erőszak lett”.

„A Gáza-övezetben nincs éhínség”

„Felhívjuk az arab államokat arra, hogy ne engedjék meg, hogy az eset negatív hatással legyen a béketárgyalásokra”, kérte Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. „A Gáza-övezetben nincs éhínség”, folytatta. A bevezetett blokádot csak akkor lehet feloldani, ha az ott uralkodó radikális iszlám Hamasz szervezet szabadon engedi az elfogott izraeli katonát, Gilad Salitot, és leáll az erőszakos cselekményekkel.

Néhány órával a történtek után Törökország hazarendelte izraeli nagykövetét. Ez a lépés 61 évnyi diplomáciai kapcsolatot veszélyeztet. A török kormány politikája az elmúlt években erőteljesen eltolódott az iszlám radikalizmus felé és a korábbi szövetségesből ellenségessé vált. Az IDF-fel kapcsolatos ellenséges propaganda filmek „slágerré” váltak az országban, olyan török gyártású műsorokban igyekeznek negatív színben feltüntetni az izraeli hadsereget, mint a Farkasok Völgye, Szeparáció vagy a Palesztina szerelemben-háborúban.A helyzet eszkalálódásától tartva a Törökországban élő zsidókat megkérték, hogy maradjanak otthonukban. Izrael is riadót fújt, és azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Törökországba. Nagy problémát jelenthet az is, hogy Izrael Egyiptommal és Jordániával kialakított kapcsolatai is veszélybe kerültek. Az Arab Liga keddre rendkívüli ülést hívott össze, Mahmúd Abbasz palesztin államfő szerint ugyanis „mészárlás” zajlott le, amelyre választ kell adniuk.

Yitzhak Aharonovitch közbiztonsági miniszter felhívta a figyelmet az Izraelen belüli arab lakossággal való összetűzések lehetőségére, amely az első és második intifáda emlékét idézi fel.

Nagy-Britannia részéről William Hague külügyminiszter „sajnálatát” fejezte ki a halálesetek miatt – amely enyhe reakciónak számít. Svédország, Görögország, Izland, Németország, Dánia és Olaszország kritizálták Izraelt, Spanyolország, az EU jelenlegi elnöke „elfogadhatatlannak” minősítette az esetet. Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy lerövidíti külföldi útját és lemondta a Barack Obamával Washingtonban tervezett találkozót is.


A Mavi Marmarán történtek azonban nem támasztják alá a nemzetközi vélekedést. Izrael 2005-ben hagyta el Gázát, elszállítva minden civilt és katonát a térségből. Gázával nem kerültek volna konfliktusba, ha nem érték volna az országot állandó rakétatámadások az övezetből és ha a Hamasz kormány nem fegyverkezett volna fel és nem fejezte volna ki minden adandó alkalommal azt a célját, hogy Izraelt eltörölje a föld színéről. 

Izrael azért kényszerült a Gázai övezetbe tartó emberek és felszerelések belépésének korlátozására, mert a Hamasz és terrorista szövetségesei ezen az úton jutottak fegyverekhez, utánpótláshoz. Ezért állították meg a „Szabadság Flottillát” és ezért ajánlotta fel Izrael, hogy szárazföldi úton elszállíthatják a segélyeket, miután azok tartalmát ellenőrizhetik. Ennek figyelembe vételével kétséges, hogy bármely ország katonái másként dönthette volna, sőt, ennél jóval súlyosabb végeredmény is bekövetkezhetett volna.

Az ENSZ BT  elítélte Izraelt

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélte el Izraelt a történtek miatt. A határozat a BT 12 órás rendkívüli ülése sután született meg. Törökország felszólította az Egyesült Államokat, hogy "külön közleményben és keményen ítélje el Izraelt", egyik fő szövetségesét.

A BT elnöke, a mexikói nagykövet, Claude Heller a határozatot felolvasva azt mondta, hogy "az ENSZ elítéli a támadást, amelyben civilek haltak és sebesültek meg. A Biztonsági Tanács feljegyzést küld az ENSZ főtitkárának, hogy induljon kiterjedt vizsgálat, aminek azonnalinak, elfogulatlannak, hitelesnek és nyilvánosnak kell lennie a nemzetközi normákkal összhangban"

A határozat nem követel nemzetközi vizsgálatot, mivel a BT állandó tagja, az Egyesült Államok, amely vétójoggal rendelkezik, inkább az izraeli vizsgálatot támogatja. „Bízunk Izraelben, hogy hiteles, részrehajlástól mentes, és átlátható vizsgálatot fog elvégezni"- mondta Alejandro Wolff, az Egyesült Államok ENSZ nagykövetének állandó helyettese.

A BT a határozatában követelte a lefoglalt hajók és az őrizetbe vett civilek azonnali szabadon engedését is. A BT sürgette Izraelt, hogy "engedjen szabad kapcsolatfelvételt, illetve bejárást mindazon ország diplomáciai képviselőinek, akinek állampolgárai meghaltak, megsebesültek, vagy fogságba kerültek." A határozat felszólítja Izraelt, hogy "biztosítsa a konvoj humanitárius szállítmányának szabad bejutását Gázába, ahol elfogadhatatlan állapotok alakultak ki"

Külön nyilatkozatban ítélte el az izraeli támadást a BT mind a 15 tagja a rendkívüli ülés előtt. A határozat felszólítja az izraelieket és a palesztinokat, hogy "tartózkodjanak a provokatív és támadó akcióktól, mutassanak önmérsékletet, és a két fél nemzetközi partnerei teremtsenek olyan politikai légkört, amely az együttműködést és a tárgyalásokat segíti elő a Közel-Keleten."

atv.hu / als / dpa / APN / Reuters / AFP / Jerusalem Post / Spiegel / FH

 

A flottillán érkező valódi segélyszállítmányok azóta a címzettekhez kerültek. Izrael elszállította őket a Gáza-övezetbe.

www.youtube.com/watch?v=EVrhQTiAJxM&playnext_from=TL&videos=M8_zTsQ_-EA

 "Cserébe" 7 kasszam-rakétát lőttek ki izraeli lakott területekre. Hárman életüket vesztették.

 

Victor Ostrovsky elemzése


Többször is hibáztak az izraeli kommandósok

Ostobának nevezte a civil segélyhajók elleni izraeli támadást a Moszad egykori ügynöke, Victor Ostrovsky, aki szerint ugyan az akciót végrehajtó kommandó egység - a Shayetet 13 – tagjait hajók elfoglalására is kiképezték,  ebben a támadásban azonban sorozatos hibákat követtek el.

 Az egység tagjai szerinte alapos kiképzést kaptak hajók elfoglalására, igaz, ezek a gyakorlatok elrabolt hajók visszafoglalására vonatkoztak.


Ostrovksy szerint Izrael számos, biztonságosabb alternatíva közül választhatott volna ahelyett, hogy feketébe öltözött kommandósokat küldenek, akik az éjszaka közepén rémisztően hangos helikopterekről ereszkednek le a fedélzetre. Ehelyett a kommandósok csendben kiiktathatták volna a hajópropellereket és az utasoknak „idővel elfogyott volna a vizük és élelmük”, így a szárazföldre vontathatták volna a hajókat.

Szintén érthetetlennek nevezte, hogy a kommandósok miért a legfelső szinten, a hajó közepén léptek a fedélzetre, miért nem például a tat vagy a hajóorr felől. „Súlyos hiba” volt Ostrovsky szerint az is, hogy a flottát nemzetközi vizeken tartóztatták fel. „Miért nem vártak? Tudták, hogy merre tartottak."

 

   
Netanjahu képmutatást emleget

       
Képmutatással vádolta meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Jeruzsálemben a nemzetközi segélyflottilla elleni izraeli támadás bírálóit, s védelmébe vette a török hajó halálos kimenetelű elfoglalását és a Gázai-övezet blokádját. Televíziós üzenetében Netanjahu kijelentette, hogy Gáza izraeli blokádja elejét veszi a Tel-Aviv és Jeruzsálem elleni rakétatámadásoknak.

Hangsúlyozta, hogy az iszlamista Hamász által kormányzott palesztin enklávé az embargó felfüggesztése után az iráni rakéták Izraelt és Európát fenyegető bázisává válna. "Izrael Állam továbbra is gyakorolja az önvédelemhez való jogát. A biztonság mindenek fölött áll" - ismételte meg a miniszterelnök, aki szerint a flottilla érkezése nem békés, hanem terrorista művelet volt. "Izrael a nemzetközi képmutatás támadásának áldozata" - sajnálkozott Netanjahu, aki szerint ha megszűntetnék az előző kormány által bevezetett gázai blokádot, "más flottillák is érkeznének, hajók százaival, és minden hajó rakéták százait szállíthatná".

Az izraeli hadsereg egyébként szerdán azzal vádolta meg a Hamászt, hogy a szervezet megakadályozta a flottillán lefoglalt segélyrakomány Gázába való továbbítását. Anélkül, hogy cáfolta volna az izraeli állítást, Taher al-Nunu, a Gázát ellenőrzése alatt tartó Hamász-kormány szóvivője bejelentette, hogy az övezetbe nem érkezett meg a szállítmány. Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy a flottilla hat hajója közül az egyiknek a rakományát teherautókra rakodták át és elindították Kerem Salom átkelőhely felé.

honvedelem.hu / MTI

 

A mappában található képek előnézete Gázai körkép