Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.07.08

Biometrikus azonosítóval ellátott útlevelek Magyarországon


Hosszú várakozások után bevezették Magyarországon a biometrikus azonosítókat tartalmazó útleveleket.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

A 2005 végére beharangozott modern azonosítókat az USA nyomására kellett az útlevelekben elhelyezni, ugyanis a terrortámadásoktól való félelmei miatt az Egyesült Államok 2004 októberétől az eddig vízummentességet élvező országok polgáraitól is vízumot követel, amennyiben útlevelük nem  tartalmaz olyan biometrikus azonosítókat, mint az ujjlenyomat vagy íriszkép.

 

 

 Nem zárható ki, hogy később az íriszazonosítót is bevezeti az EU.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                         

"A biometrikus azonosítók túlságosan tökéletesek,

szinte már az orwelli világot idézik" - véli Majtényi László.


A biometrikus azoKépnosítók ugyanis sokkal több célra alkalmasak személyazonosításnál - jelentette ki a korábbi adatvédelmi biztos.

Napjainkban a korszerű útlevelek géppel olvashatóak. A személyi adatokat és az arcképmást, egyes államoknál pedig már az ujjlenyomatot is, az okmányba épített chipen tárolják.

 

 

Kép

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Email után epass. Magyarország 2006. augusztus 29-étől bocsát ki chippel ellátott e-útleveleket, azonban 2009. június 28-tól kizárólag ujjnyomatot is tartalmazó útlevelet állítanak ki a hatóságok. Ujjlenyomatot csak 12 éves kor feletti állampolgároktól lehet felvenni mindkét kéz mutatóujjáról.

 

 

 


A biometrikus útlevelet az Európai Unióban és Izlandon, Norvégiában, valamint Svájcban június 29-én, egységesen bevezették. 

Az új típusú útlevelek kiállítása komoly technikai hátteret  követel, így az útlevél illetékek előreláthatólag mintegy 40%-kal fognak növekedni.

                                   ________________
 

A biometrikus technológiák térhódítása lehetővé teszi, hogy hamarosan nem kell PIN-kódokra emlékeznünk, nem lesz szükségünk igazolványképekre, és talán a kulcsok és a mindentudó kártyák is az íróasztalfiókjainkban porosodnak majd.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez azért lehetséges, mert ezek a módszerek ténylegesen a személyt azonosítják, és nem a nagyobb kockázatot jelentő közvetett jellemzőket.

Biometrikus azonosításnak az ember fizikai és viselkedésbeli karaktervonásait azonosító/hitelesítő céllal mérő és elemző számítógépes eljárásokat nevezzük. 

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hitelesítés azt is jelenti, hogy az engedély nem ruházható át másra. Két típus különböztethető meg: fizikai jegyek alapján történő azonosítás:

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. ujjlenyomat, kéz, írisz, retina, arc,

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. viselkedésjegyek alapján is történő azonosítás: hang, testtartás/mozgás, aláírás, egyéb kombinált eljárások.

 

Kép

  

 

 

 

 

 

 

Ujjlenyomat-azonosításkor az ujj körülbelül negyven-hatvan pontját rögzítik, így az adatbázisban való keresés és az azonosság megállapítása gyorsan megtörténik. A személyiségi jogok esetleges megsértésre szempontjából fontos, hogy az ujjlenyomat nem állítható vissza a mintából.

 
A kézgeometria-elemzés viszonylag egyszerű, de az ízületi gyulladás, fogyás és műtéti hegek problémát okozhatnak. A rendszer az ujjlenyomat-olvasóhoz hasonlóan működik: a kéz alakjáról és felületéről vett mintát elemzi. Az írisz szkennelése dinamikusan fejlődő terület. Az azonosításnál körülbelül négyszáz adatpontot használnak, a kontaktlencse, a szürke hályog vagy a szembe vetített erős fénysugár viszont problémákat okozhat a mérésnél. A retina szkennelése az írisznél is pontosabb, ugyanakkor, mivel a fénysugárnak a retina hátfalára vetítéséhez a fejet rögzíteni kell, meglehetősen agresszív, körülményesen használható módszer.


Az arcazonosítás legbiztosabb módszere az infrakamerával készített, hőmintákat mutató fénykép, az arcthermogram alapján történik. Az egyedi kép- és a relatív hőmérséklet- különbségeket ellenőrző mintaazonosító algoritmus kortól, egészségi állapottól, testhőmérséklettől függetlenül felismeri az adott személyt. A rendkívüli pontosságot tizenkilencezer adatpont garantálja, melyek alapján akár a teljesen azonos külsejű egypetéjű ikrek sötétben is megkülönböztethetők egymástól.


Arcfelismerést használnak az automatizált útlevél-ellenőrzésnél: az utas belenéz a kamerába, a számítógép az arc kulcspontjait összeveti a chipre rögzítettel, és kész az azonosítás. Egy még fejlettebb technológiával a rendszer az arc negyvenezer pontját térképezi fel, és 3D-s képet készít róla, amit (a többi adattal együtt) a biometrikus útlevél (vagy ePassport) tárol.

 

 

 

 

Kép

A biometrikus azonosítás az egyetlen olyan eljárás, mely az emberek valódi, tőlük elválaszthatatlan azonosságán alapul. Ugyanakkor több aggályt vet fel: nehezebben, de azért megvalósítható a tárolt adatokkal való visszaélés, az adat- és identitáslopás, az       

 

 

 

 

                                             „identitásklónozás”.


 

 + :

 ujszo.com/online/kozelet/2009/06/20/negy-utlevel-lesz-forgalomban-hetfotol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Szép? Nagy Világ