Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.04.20

ENSZ Konferencia 2009.április Genf


2009. 04. 20. 06:45
Hitler születésnapján mond beszédet Ahmadinezsád

Az Egyesült Államok után Hollandia és Ausztrália is bejelentette, hogy nem vesz részt a rasszizmus elleni világkonferencián.

A nyugati országok Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök részvétele és a konferencia nyilatkozat-tervezete miatt bojkottálják az ENSZ-rendezvényt.

A holokauszt-tagadó iráni elnök egyébként éppen holnap, a vészkorszak nemzetközi emléknapján szólalhat fel Genfben. Az emléknap idén egybeesik Adolf Hitler születésnapjával, amely a neonácik nemzetközi ünnepe.

A genfi konferencia annak a nyolc évvel ezelőtti találkozónak a folytatása, ahol az arab országok nyomására Izraelt nevezték az elsőszámú rasszista államnak. A dél-afrikai Durbanben megrendezett találkozó néhány nappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt ért véget.
A Durbanben kettő néven emlegetett svájci konferencia fő szónoka Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök lesz. A perzsa állam vezetője elindulása előtt már jelezte, miről fog beszélni Genfben.
„Az ellenségeskedés, a megszállás, a terror és mindezekhez hasonló dolgok a rasszizmus ideológiájában gyökereznek. Ma a cionizmus ennek az elsőszámú képviselője a világon.” – mondta az iráni elnök.

Nem meglepő, hogy több ország bojkottálja az ENSZ-konferenciát. Izrael és Kanada már korábban, az Egyesült Államok, Hollandia és Ausztrália pedig most a hétvégén jelentette be, hogy nem vesz részt a találkozón.
Izraelben üdvözölték az amerikai döntést. „Ez a megfelelő válasz azoknak, akik az ENSZ emberi jogi szervezeteit túszul ejtik, hogy a saját politikai céljaikra használják fel.” – mondta az izraeli külügyminiszter-helyettes.

Az Európai Unió az utolsó pillanatban, a konferencia előtti órákban alakítja ki az álláspontját a genfi konferenciáról.

MTI
________________________________________________

2009. április 20. 09:07
Franciaország figyelmeztette az iráni elnököt

Franciaország részt vesz a rasszizmus elleni, Durban II. nevű genfi ENSZ-tanácskozáson, de - a többi jelenlévő európai országgal együtt - azonnal elhagyja az üléstermet, ha Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök antiszemita vádaskodásra ragadtatja el magát - jelentette ki hétfőn Bernard Kouchner francia külügyminiszter. Mint a francia diplomácia irányítója a France-Info rádiónak adott interjúban közölte, országa nagyköveti szinten képviselteti magát Genfben. Az Egyesült Államok és több nyugati ország bojkottálja a tanácskozást, mert attól tartanak, hogy a résztvevők Izraelt akarják elítélni.

________________________________________________


2009. 04. 20. 16:35
A Vatikán ott lesz a konferencián – „a legújabb óvatlan lépés”

A pápa döntése a római főrabbi szerint nem tesz jót az egyházi állam Izraellel való viszonyának.

XVI. Benedek pápa döntése, hogy elküldi képviselőit a rasszizmussal foglalkozó genfi ENSZ-értekezletre, újabb viszályt kelt a Szentszék és zsidó szervezetek között, amelyek attól tartanak, hogy a konferencia Izrael-ellenes támadásoknak ad fórumot.

"Részvételével a Vatikán támogatást nyújt ahhoz, ami (Izrael ellen) készül ott" - mondta Riccardo di Segni római főrabbi hétfőn a La Stampa című olasz újságnak. Az Egyesült Államok és több szövetségese, köztük Olaszország bojkottálja a tanácskozást.

Vasárnap a katolikus egyházfő, - aki májusban első ízben ellátogat Izraelbe - fontos kezdeményezésnek nevezte a genfi konferenciát, s reményét fejezte ki, hogy az segíthet "véget vetni a rasszizmus, a hátrányos megkülönböztetés és a türelmetlenség minden formájának".

Federico Lombardi, a Vatikán fő szóvivője védelmébe vette a pápai állam jelenlétét az értekezleten, és azzal érvelt, hogy a korábban vitatott zárónyilatkozat-tervezeten időközben javítottak. "Ez egy nemzetközi konferencia az ENSZ és a Szentszék támogatásával - mondta. - Az, hogy néhány fontos ország nem vesz rajta részt, még nem jelenti, hogy a Szentszék nem folytathat ott pozitív és építő párbeszédet."

A római főrabbi szerint viszont a pápa döntése "a legújabb óvatlan lépés" a zsidókhoz fűződő viszonyában, amelyet már amúgy is súlyosan megterhelt idén, hogy XVI. Benedek feloldotta a holokauszttagadó Richard Williamson püspök kiközösítését. Di Segni úgy vélekedett, hogy a genfi részvétellel a Vatikán "részben kioltotta" más nemzetek bojkottjának a hatását.
MTI

________________________________________________
 
 Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ európai irodájának vezetője szerint a Vatikán most a jóváhagyás pecsétjét üti a gyűlöletkampányra Izraellel szemben. - Ez olyan ügy, amelyben színt kell vallani. Nem lehet lavírozni. A Vatikánnak erős a hangja, és (bojkottjának) erőteljes demonstratív hatása lehetett volna.
________________________________________________

2009. 04. 20. 17:45
Magyarország ott lesz a rasszizmus ellenes konferencián

A Külügyminisztérium közleményben hozta nyilvánosságra a döntést.Magyarország úgy döntött, hogy részt vesz 2009. április 20-24. között a Durban Felülvizsgálati Konferencián. Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Unió tagjaként jelen legyen a konferencián, mivel alapvető jelentőségűnek tekintjük alapértékeink megőrzését, kinyilvánítását és megerősítését.

Különösen lényeges, hogy rögzítsük ezeket az értékeket most, egy globális gazdasági válság idején. Ezért úgy véljük, hogy a tanácskozáson olyan végső dokumentumra van szükség, amely általánosságban, oly módon rögzíti ezeket az egyetemes értékeket, hogy azok ne válhassanak a napi politika "túszává".

Magyarország az elfogadásra kerülő véglegesnek tekinthető záródokumentum alapos áttanulmányozását követően megállapította, hogy a tervezetben a magyar diplomáciát leginkább aggasztó, érzékeny kérdésekben az egyoldalú megközelítés, a feszültséget keltő, egyes országokat megbélyegző, aggodalomra okot adó megfogalmazások már nem szerepelnek.

Előtérbe került a kompromisszumot szolgáló, kiegyensúlyozottabb, a vonatkozó nemzetközi egyezményekben rögzített elvekre és a közös cselekvésre törekvő megközelítés.

A fentiek alapján meggyőződésünk, hogy egy konszenzusos végső dokumentum elfogadásával Magyarország is hozzájárulhat a rasszizmus elleni nemzetközi fellépéshez, illetve hogy az ezen a téren tett különböző nemzeti lépések, tapasztalatok megismerésével lehetőségünk nyílik eddigi gyakorlatunk átgondolására, felülvizsgálatára.

Magyarország ennek reményében és ezzel az elvárással döntött úgy, hogy nagyköveti szinten részt vesz a konferencián. – olvasható a Minisztérium közleményében.

MTI

________________________________________________

2009. 04. 20. 17:55
Botrány!

Ahmedinezsád lerasszistázta az izraeli kormányt Genfben

Botrány az ENSZ rasszizmus elleni genfi konferenciáján. Több diplomata kivonult miután az iráni elnök rasszistának nevezte az izraeli kormányt.

t-zones

________________________________________________