Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.05.10

Izrael felkészült egy Irán elleni háborúra

Izrael felkészült egy Irán elleni háborúraIzrael felkészült egy Irán elleni esetleges háborúra - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik helyettese.

"Az izraeli légierő vezető szerepet játszott a libanoni és palesztin területeken a gerillák ellen végrehajtott támadásokban, s megszerezte mindazokat a képességeket, amelyek egy esetleges Irán elleni csapáshoz szükségesek" - mondta Móse Jaalon miniszterelnök-helyettes.

"Ezeket a képességeket használhatjuk a Gázai övezetben a terror elleni háborúban, a libanoni rakétákkal, vagy a szíriai hagyományos haderővel szemben, de akár egy olyan távoli állam ellen is, mint Irán" - folytatta Jaalon, aki egykor az izraeli hadsereg vezérkari főnöke is volt.

A Közel-Kelet egyetlen atomhatalma 1981-ben egy iraki atomreaktor, majd 2007-ben egy szíriai létesítmény ellen vetette be légierejét. Ám ami sikerült akkor és ott, az kudarcot vallhat máshol - vélik független szakértők, akik túl távolinak, szétszórtnak és jól védettnek látják az iráni atomlétesítményeket.

Az izraeli vezetők ritkán használják a háború kifejezést Iránnal kapcsolatban, bár a titkos iráni urándúsítás, a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó tervek és a teheráni vezetés által alkalmazott ellenséges retorika miatt Izrael halálos fenyegetésként tekint az iszlám köztársaságra. A zsidó állam hivatalosan ugyan támogatja az Irán ellen hozandó ENSZ BT-szankciókra vonatkozó erőfeszítéseket, de Netanjahu és más izraeli tisztviselők szerint minden eshetőségre fel kell készülni.

Két másik magas rangú izraeli tisztségviselő arról beszélt a napokban, hogy az Egyesült Államok által előnyben részesített diplomáciai nyomásnak adni kell egy esélyt.  "Úgy hiszem, június közepére lesznek ugyan új szankciók, de ezek felhígulva kerülnek majd ki a tárgyalóasztalról, és nem valószínű, hogy hatékonyak lesznek" - idézte egy szóvivő Ehud Barak védelmi minisztert. "Mindazonáltal fontosak a szankciók, hiszen az eddigi halogatás csak jót tett Iránnak"- folytatta. "S emellett nagyon valószínű, hogy egyes európai országok más, hatékonyabb szankciókat is életbe léptetnek majd" - vélte Barak.

Egy másik miniszterelnök-helyettes, Dan Meridor, aki Jaalonhoz és Barakhoz hasonlóan Netanjahu belső köréhez tartozik, azt hangsúlyozta, hogy Irán megzabolázása globális kihívás. "Ha végül Irán mégis megszerzi az atombombát, annak komoly következményei lesznek a jelenlegi világrendre, hatalmi egyensúlyra és a játékszabályokra nézve."

Jaalon egyébként úgy vélte, Izrael lényegében már most is konfliktusban áll Iránnal, hiszen az ország Izrael ellenségeinek - köztük a palesztin Hamásznak és a libanoni Hezbollahnak - a legfőbb támogatója.

 

                                    - - - - - x x x x x - - - - -

 

2010. június 22-én este az izraeli légierő újabb kémműholdat bocsátott fel a Palmachim nevű, Földközi-tenger partján található bázisáról. Az Ofek (Horizont) 9 és az azt Föld körüli pályára segítő rakéta egyaránt izraeli tervezés és gyártmány.

 

A minisztériumi tájékoztató szerint az Ofek-kémműhold család legújabb tagja az iráni atombombagyártást hivatott megfigyelni  a perzsa ország egész világot fenyegető magatartása miatt.

 

S.A.s

 

Anno:

A szíriai atomlétesítmény az izraeli támadás előtt és után: a bombázott létesítményt Szíria később lebontotta, hogy a Nemzetközi Atomügynökség ne folytathasson ott vizsgálatokat Fotó: AP

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.