Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.05.31

Márványba vésett szállítmány

Tíznél több halott és ötven sebesült

Az Izraeli Hadsereg szóvivője: „A hajók utasai nem békeharcosok, hanem terroristák”

Éles fegyverekkel támadtak a tengerész-kommandósokra

Csak a katonák bátorsága és lélekjelenléte akadályozta meg, hogy a török hajó ál-békeharcosai meg ne lincseljék őket

Natanjáhu megszakítja amerikai látogatását és hazatér

Az izraeli haditengerészet hétfőn, a kora hajnali órákban feltartóztatta, majd a délutáni órákban a dél-izraeli Asdod kikötőjébe vontatta azt a hat hajóból álló konvojt, amely segélyszállítmányával a Gázai övezet felé tartott.

A hajókon mintegy hatszáz személy tartózkodott, többségük a “Marmara” (Márvány) török utasszállító hajón.

A jelentések szerint az izraeli haditengerészet hétfőn hajnalban több száz főnyi katonával, hajókról és helikopterekről szállta meg a hajókat. Avi Benájáhu dandártábornok, az Izraeli Hadsereg szóvivője szerint „a hajók utasai nem békeharcosok, hanem terroristák”.

Izraelben a hétfő reggeli hírek arról számoltak be, hogy a hajókon megjelenő izraeli kommandóharcosokat késekkel, fejszékkel és lőfegyverekkel támadták meg. A katonák az órákon át tartó küzdelem során számos esetben életveszélybe kerültek, így kénytelenek voltak éles fegyvert is használni. A hétfőn délután partraszállt katonák első jelentései szerint a fedélzeten  tűzharc játszódott le.

Az egyik hajón lőfegyvereket és tárakat találtak.

Az izraeli rádió  jelentése szerint a tengerészeknek hat sebesültje van.

Arab és török források hol 14, hol 16 halottat és “mintegy 50″ sebesültet említenek. Az izraeli rádió hírei “több, mint tíz” halálesetről számolnak be.

A kikötői hatóságok döntenek arról, hogy az utasok közül kiket utasítanak ki az országból és kiket állítanak izraeli bíróság elé a kommandóharcosok életének a veszélyeztetése miatt.

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök megszakítja amerikai látogatását és hazatér. Hétfőn még találkozik kanadai vezetőkkel, de az Egyesült Államok  elnökével keddre tervezett találkozóját lemondta. Az izraeli külügyminisztérium a külföldi diplomatáknak bemutatja a hajón készített video-felvételeket, amely minden kétségen kívül megcáfolják utasaik békés szándékait.

Ellentmondó jelentések látnak napvilágot az egyik hajón tartózkodó Raed Szalah sejk, az izraeli Iszlám Mozgalom északi ágának a vezetője, az Izrael elleni uszítás egyik kulcsfigurája sorsáról. Egyes hírek szerint a sejk a súlyos sebesültek között van, mások szerint a halottak között. Déli izraeli hírközlés szerint a sejk nincs a kórházba szállított sebesültek között.

Egy izraeli arab szervezet keddre általános sztrájkot tervez hirdetni a milliós izraeli-arab szektorban. A rendőrség felkészült az arab lakosság által kezdeményezett rendzavarásokra.

Törökországban reggel óta heves tüntetések folynak Izrael külképviseletei előtt. A török külügyminiszter magyarázatra kérette be Izrael ankarai nagykövetét.

Izraeli megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a “Gázai övezet blokádjánaka megtörésére szervezett humanitárius akció” cégére alatt elkövetett, nagyrészt török kezdeményezésű provokáció a két ország diplomáciai kapcsolatának megszakításához fog vezetni.

Az izraeli haditengerészet még az éjjel megközelítette a Ciprus szigete felől az izraeli, illetve gázai partok irányába tartó konvojt vezető török hajót és annak parancsnokát rádión figyelmeztette, hogy ne hajózzanak a Gázai övezet felé, mert azt Izrael zárt katonai övezetnek tekinti.

A rádióüzenetben az izraeli haditengerészet közölte: amennyiben erőszakkal próbálják megközelíteni a Gázai övezetet, a hajóraj valamennyi utasa veszélynek teszi ki magát, és a következményekért vállalniuk kell a felelősséget.

A rádión közvetített felhívás biztosította a hajó kapitányát és utasait, hogy amennyiben békésen kikötnek Asdod kikötőjében, az általuk szállított humanitárius segély-árut Izrael átszállítja a Gázai övezetbe.

 

 

Halmos László / Izraeli hírlevél

 


A „humanitárius” ügynökségek, akik a szállítmányt elindították, olyan dzsihádisták, akik a Hamasz terrorszervezetet támogatják és Izrael elpusztítását követelik.


Nemzetközi vizeken keresztül hat hajó tartott a Gáza övezet felé, fedélzetükön segélyszállítmánnyal és több száz önkéntessel. Izrael felszólította a „Free Gaza” mozgalom keretében útnak indult flottillát, hogy forduljanak vissza, hiszen szárazföldi úton van lehetőség a segélyek eljuttatására, de a tengeri utat nem engedélyezik. A felhívásra nem történt reakció, így izraeli katonák hétfő hajnalban a hajók fedélzetére léptek.Az ott tartózkodó „önkéntesek” késekkel, kövekkel, fémcsövekkel támadtak a hadsereg csapatára, akik tömegoszlató módszerekkel, gumilövedékekkel és könnygázzal védekeztek. Amikor az egyik „önkéntes” megszerezte egy izraeli katona fegyverét, a helyzet eldurvult. Az összecsapások során többen meghaltak, és sokan megsérültek, az erre vonatkozó adatok még nem egyértelműek. A Safa palesztin hírügynökség értesülései szerint a támadás során az izraeli iszlám mozgalom vezetője, Raed Salach sejk is súlyosan megsérült.

Az izraeli televízió reggeli adása alapján 16 ember vesztette életét és 50-en sérültek meg, köztük legalább 6 izraeli katona. A török értesülések szerint a Mavi Marmara török hajó elleni támadás során legalább ketten haltak meg és több mint harmincan sebesültek meg. A hajókat jelenleg Haifa kikötőjébe vontatják. A „Free Gaza” mozgalom szervezői azt vetik Izrael szemére, hogy fegyvertelen utasokra tüzeltek.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtóközleménye szerint az izraeli katonák előre megtervezett erőszakkal találták szembe magukat, amikor megpróbáltak felszállni a flotta hajóira. "A Védelmi Erők katonái a hadműveleti parancsoknak megfelelően jártak el, és minden szükséges
erőfeszítést megtettek annak érdekében, hogy kerüljék az erőszakot, de erre irányuló törekvésük eredménytelennek bizonyult" - hangsúlyozza a közlemény.

A „Free Gaza” flottilla eredetileg nyolc hajóból állt, de technikai problémák és Ciprus Izrael melletti kiállása miatt – nem engedték meg, hogy kikössenek partjaiknál – a számuk lecsökkent és a tervezettnél tovább tartott az útjuk is. A kezdeményezést Izrael több alkalommal próbálta megállítani, emlékeztetve az abban résztvevőket, hogy szárazföldi úton lehetőségük van a segélyek célba juttatására.

A „humanitárius” ügynökségek, akik a szállítmányt elindították olyan dzsihádisták, akik a Hamasz terrorszervezetet támogatják és Izrael elpusztítását követelik. A flottilla legnagyobb kormányzati támogatója pedig Törökország, amely eddig egy mérsékelt muzulmán országként volt ismert, amelynek jó kapcsolata volt Izraellel. Az elmúlt két évben Erdogan miniszterelnök azonban az országot egy militánsabb iszlamista állapot felé mozdította el, mind belügyi, mind külügyi szempontból. Szövetséget kötött Iránnal és megszakította kapcsolatait Izraellel.

A kezdeményezés célja olyan médiaesemény kiprovokálása volt, amely Izraelt rossz fényben tünteti fel. Ha Izrael beengedi őket, szuverenitása és biztonsága sérül, ha megállítja, akkor úgy tűnik, hogy nem engedélyezi a humanitárius segítségnyújtást. Néhány izraeli kommentátor úgy vélte: „Bármit is teszünk, vesztünk.”

Az eredeti izraeli tervek szerint a hajókat elvitték volna Asdód kikötőjébe és onnan teherautóval szállították volna a segélyt Gázába, és felajánlották volna az önkénteseknek, hogy térjenek vissza hazájukba. Ez is sok kockázattal járt volna, hiszen mind Asdódban, mind a tengeren egy ilyen beavatkozás veszélyeket hordoz magában. Az izraeli hadsereg utoljára vasárnap éjjel 11 órakor szólította fel a hajókat, hogy kövessék őket Asdód kikötőjébe, ellenkező esetben át fognak szállni a hajókra. Miután ezt az utasítást sem követték, hajnali két órakor a hajók fedélzetére léptek és reggel nyolcig tartott a művelet.

 

 

www.youtube.com/watch?v=TwoqGJJltPU

Gázai fotóalbum:

 

A mappában található képek előnézete Gázai körkép