Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.06.01

Obama és Netanjahu Washingtonban

Obama és Netanjahu gyakorlatilag semmiben nem egyezett meg

"Még sohasem láttam olyan hivatalos találkozót Washingtonban, amely után ennyi nézetkülönbségnek adtak nyilvánosan hangot - állapította meg Akiva Eldár politológus, a Háárec című lap vezércikkírója, aki hosszú ideje dolgozik az amerikai fővárosban.

"Csak abban értenek egyet, hogy nem értenek egyet. (...) Háromórás tárgyalás után gyakorlatilag semmiben sem egyeztek meg" - írta keddi számának első oldalán a nagy példányszámú Jediót Ahronót napilap.

Ejtán Gilboa, a tel-avivi Bar Ilan Egyetem politológiaprofesszora, Egyesült Államok-szakértő szerint "új korszak kezdődött Izrael és Washington kapcsolataiban".

 

Obama-póker a Közel-Keleten

 

Ha Irán és az USA egyezségre jut...

"Ha az USA és Irán egyezségre jut, az nagy valószínűséggel a mi rovásunkra fog történni - figyelmeztetett Abdalláh as-Saisi kuvaiti politológus. - Ha nem ébredünk föl és nem szedjük össze magunkat, akkor igen keserű következmények várnak ránk" - írta a politológus a Gulf News hasábjain.
 
Az egyiptomi vezetők csakúgy, mint II. Abdallah jordániai király - akik évek óta a Nyugat kedvencei mint közvetítők Izrael és az arab államok között - szintúgy fenyegetve érzik magukat. Vajon nem kárhoztatják-e őket statiszta szerepre a közel-keleti játszmában, ha amerikaiak és európaiak hirtelen saját kommunikációs csatornákat nyitnak meg Bassár el-Aszad szíriai elnök és a Hamász radikális palesztin szervezet felé? És mi lesz a bőkezű gazdasági és katonai segélyekkel, amelyekkel a Nyugat eddig folyamatosan honorálta Kairó és Ammán "mérsékelt magatartását"?

Attól is félnek, hogy Irán hamarosan - Izrael mellett - a térség második atomhatalmává válhat, amennyiben Washington túl sok engedményt tesz Teheránnak.


Újrakevert kártyák?

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és a jordániai uralkodó - Amerikával karöltve - megpróbálják a maguk oldalára állítani Szíriát. Amennyiben ugyanis Damaszkusz feladná szoros kapcsolatát Iránnal, és beszüntetné a radikális csoportok (Hamász, Hezbollah) támogatását, akkor újra lehetne keverni a közel-keleti kártyákat. A nukleáris vitában Irán alkalmasint kész volna engedményeket tenni. A szíriai határ lezárása esetén a libanoni Hezbollah csak nehezen tudná feltölteni fegyverkészleteit, és a Hamász Damaszkuszban székelő politikai főnöke, Háled Mesáál is feltehetőleg jobban hajlana a kompromisszumokra.

A fenti stratégia sikere érdekében Izraelnek el kellene fogadnia a közel-keleti válság kétállami megoldását, és vissza kellene adnia Szíriának az 1967-ben megszállt (majd 1981-ben bekebelezett) Golán-fennsíkot. Csakhogy e két téma egyike sem szerepel a márciusban beiktatott új izraeli kormány programjában.

 


Felbukkant a béke embere?

 

bibi_obama_mult.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Mennyire fontos lehet az ember életében, hogy milyen háttérből jön, s milyen élményeket hoz magával a múltjából...?!

 

 

 

Obama dolgozik a közel-keleti béketerven

Közel-keleti körútra indul az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama, melynek egyik állomásaként az elnök Abdullah bin Abdul Aziz királlyal találkozik Rijádban, Szaúd-Arábiában június 3-án, hogy megvitassák a palesztin-izraeli béke, Irán és a terrorizmus kérdését.


 

A mappában található képek előnézete Izrael